Binnenkort vindt een archeologisch vervolgonderzoek plaats in de G.B. Jacquesstraat waarbij gezocht wordt naar restanten van de Westpoort. Het onderzoek komt er naar aanleiding van de rioleringswerken en heraanleg van de G.B. Jacquesstraat die aanvangen in het najaar van 2016.

In maart 2016 voerde firma Adede een vooronderzoek uit door middel van grondradardetectie om na te gaan waar de vroegere ‘Westpoort’ van de stad zich precies bevond. Het archeologisch onderzoek waarbij men nu effectief gaat graven is hiervan een vervolg.

Startvergadering op dinsdag 9 augustus
De start van de werken is voorlopig ingepland op maandag 22 augustus. Dit onder voorbehoud van eventuele opmerkingen van Erfgoed die tijdens de startvergadering over het archeologisch onderzoek worden besproken. Die startvergadering vindt plaats op dinsdag 9 augustus.

Het veldonderzoek wordt vooraf gegaan door een studie van historisch kaartenmateriaal. Dit loopt momenteel. Indien nodig kan dit leiden tot een lokale verschuiving van de opgravingszone.

Zone van het onderzoek
Nog even kort samengevat. De opgraving heeft betrekking op een zone van 35m lang in de G.B. Jacquesstraat. De opgravingszone heeft een breedte van 5 tot 6 meter (breedte van het huidige wegdek). De actuele voetpadenzone wordt van het onderzoek uitgesloten omwille van de vele nutsleidingen. De aanwezigheid van een actieve riolering met grote diameter, centraal in de straat, en de vele te verwachten huisaansluitingen vereisen dat de opgraving secuur moet worden uitgevoerd.

Hinder voor bewoners en handelaren
Wanneer het archeologisch onderzoek aan de gang is, wordt de Generaal Baron Jacquesstraat ter hoogte van de kruising met de Halve Maanstraat over een zone van 50 meter onderbroken. Hierdoor is doorgaand verkeer en parkeren niet mogelijk. Na de vergadering op 9 augustus wordt een bewonersbrief opgesteld en verspreid met de concrete info en maatregelen voor de bewoners en handelaren in de straat.

Verder wil Koen Vandenberghe van Infrax de inwoners en handelaren van de G.B. Jacquesstraat bedanken voor de fijne samenwerking.


“Ik wens iedereen een deugddoend en zonovergoten verlof! Eveneens wil ik de handelaars en bewoners nog eens hartelijk bedanken voor hun positieve en aangename ingesteldheid gedurende de werken!” Ook vanuit het stadsbestuur een dikke merci aan iedereen voor de leuke initiatieven en samenhorigheid. Dat was – en dit woord sluit bijzonder goed aan bij de temperaturen van vandaag – hartverwarmend.