Vanaf 18 september wordt er gewerkt aan de Maria Doolaeghestraat. De rijweg wordt er vernieuwd tussen de bibliotheek en de Bortierlaan en er worden verkeerslichten geïnstalleerd op het kruispunt met de Admiraal Ronarchstraat en de Fuselierstraat.  De Bortierlaan blijft tijdens de werken vrij voor doorgaand verkeer. De werken worden uitgevoerd in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaams Gewest) door Tibergyn NV en zullen duren tot de kerstvakantie.

 

Doel van de werken

Het wegdek in de Maria Doolaeghestraat is op dit ogenblik barslecht en dringend aan vervanging toe. Het kruispunt Stragier krijgt verkeerslichten zodat het verkeer daar veiliger en ordelijker verloopt. Om het zwaar verkeer van bussen op de Grote Markt te vermijden worden er ook nieuwe bushaltes aangelegd in de Maria Doolaeghestraat. Om herhaaldelijk openbreken te vermijden worden ook de nutsleidingen vernieuwd. Zo vermijden we dat het wegdek opnieuw onderspoelt door een breuk in de waterleiding zoals een tijdje geleden. We plannen de werken bewust nu in, in combinatie met de rioleringswerken op de Grote Markt, zodat er maar één maal zware hinder is.

 

Omschrijving van de werken

De rijweg van de Maria Doolaeghestraat krijgt een nieuwe asfaltlaag tussen de bibliotheek en de Bortierlaan. De voetpaden worden vernieuwd tussen de bibliotheek en het kruispunt Stragier. Er worden wachtbuizen gelegd tussen de verkeerslichten aan de bibliotheek, het kruispunt Stragier en de Esenweg, ter hoogte van de inrit naar de parking NMBS. Op het kruispunt Stragier worden verkeerslichten geplaatst. Ter hoogte van cultuurcentrum Kruispunt wordt er een nieuwe bushalte aangelegd. De huidige bovengrondse nutsleidingen worden ondergronds gebracht.

 

Langere werktermijn

De werktermijn is langer dan aanvankelijk gedacht door de vraag van Infrax en De Watergroep om meteen nieuwe ondergrondse elektriciteits-, gas- en waternetten aan te leggen ter gelegenheid van het openbreken van de voetpaden voor de aanleg van de wachtbuizen voor de verkeerslichten.

 

De stad meent dat het nu het uitgelezen moment is om deze aanvullende werken te laten uitvoeren. De Watergroep heeft de expliciete vraag om het distributienet in de Maria Doolaeghestraat te vernieuwen. Op regelmatige basis worden daar breuken vastgesteld in de waterleiding, wat heel wat hinder veroorzaakt. Door de werken nu uit te voeren, op een ogenblik dat De Breyne Peellaertstraat onderbroken is, wordt minder hinder veroorzaakt dan indien de werken uitgevoerd worden eenmaal deze straat terug open is.

 

Planning

Tijdens de eerste week worden de voetpaden opengebroken en start de aanleg van de nutsleidingen. De overkoppeling van de woningen in het werkgebied zal in totaal vier weken duren. Vervolgens wordt de bestaande asfalt weggefreesd, worden de riooldeksels herlegd, worden nieuwe boordstenen en goten geplaatst en worden de wachtleidingen voor de verkeerslichten geplaatst, net als de verkeerslichten zelf. Tenslotte wordt een nieuwe toplaag voorzien en worden de voetpaden afgewerkt.

 

Omleiding

Doorgaand verkeer is tijdens de werken niet mogelijk in de Maria Doolaeghestraat. Er is een omleiding voorzien langs de Woumenweg, de Eikhofstraat en de Esenweg. De verkeerslichten op het kruispunt Woumenweg – Maria Doolaeghestraat worden tijdelijk anders ingesteld. De periodes van groen licht worden sterk verlengd, met een korte onderbreking om voetgangers te laten oversteken. Verkeer uit de richting van de kust moet verplicht rechtsaf naar de Woumenweg, en het verkeer uit Ieper kan ofwel rechtdoor naar het centrum, ofwel naar links richting IJzerlaan.  Verkeer uit de richting van Esen en Oostende blijft de huidige omleiding volgen.

 

Bereikbaarheid cultuursite

De parking van de cultuursite is tijdens de werken niet bereikbaar voor bezoekers. Ook de toegang naar lokaal dienstencentrum Ten Patershove, CC Kruispunt, de bibliotheek, muziekacademie Kadens en de jeugddienst zal moeilijker verlopen. De site is beter toegankelijk via de Koning Albertstraat waar de poort tijdens de openingsuren steeds open zal staan. Alle geplande activiteiten op de site gaan gewoon door zoals voorzien. Parkeren kan onbeperkt op de centrumparking in de Fabriekstraat, dit op 5 minuten wandelafstand. De halte van de De Lijn in de Maria Doolaeghestraat vervalt tijdelijk.