De kerk van Lampernisse, sinds 2018 aan de eredienst onttrokken, is omgevormd tot een dorpshuis en een serene urnenbegraafplaats. Het resultaat: een prachtig gebouw met een tweeledige bestemming. Laat je verrassen door deze bijzondere architecturale realisatie in een prachtige, sacrale setting.

De herbestemming van het gebouw is tweeledig: het gebouw doet dienst als urnenbegraafplaats enerzijds en socioculturele ruimte anderzijds. Beide functies worden letterlijk van elkaar afgescheiden door een hek en een centrale verwarmde houten box middenin de voormalige kerk.

Urnenbegraafplaats
Het achterste gedeelte van de kerk is ingericht als begraafplaats. De ruimte herbergt 120 nissen in boomvormige sokkels waarin urnen geplaatst kunnen worden. De boomstructuur verwijst naar de bomen in de directe omgeving van het gebouw. Diezelfde stijl wordt doorgetrokken in de zitbanken.

Het gebouw zal dagelijks geopend zijn tussen 8 en 20 uur voor wie er dierbaren wil begroeten. Gebruik daarvoor de centrale ingang van de voormalige kerk. Iedereen die het wil kan een plaats op de begraafplaats aanvragen, ook niet-Diksmuidelingen. Voor meer info kun je terecht bij de dienst burgerzaken via burgerzaken@diksmuide.be of 051 79 30 10.

Dorpshuis De Seizoenen
Aan de andere zijde van de kerk ligt de socioculturele ruimte. De begraafplaats loopt naadloos over in die ruimte via de houten box centraal in de kerk: dorpshuis De Seizoenen. De Seizoenen is een houten verwarmde box binnenin het gebouw. Deze ruimte is zo ontworpen dat wanneer je in het midden van dit houten skelet staat, je een prachtig zicht hebt op de mooie brandglasramen in de voorzijde en de orgeltribune in de achterzijde van de voormalige kerk.

Dorpshuis De Seizoenen kan gebruikt worden voor onder andere lezingen, voorstellingen, vernissages en bijeenkomsten van plaatselijke verenigingen. Ook de rest van deze zijde van het gebouw is een ideale ruimte voor tentoonstellingen. Het dorpshuis bereik je via de nieuwe ingang in de zijbeuk van de kerk.

Een zaalverantwoordelijke beheert De Seizoenen. De huurprijs is 10 euro per dag voor verenigingen van Diksmuide, 20 euro voor verenigingen buiten Diksmuide. Meer informatie over het gebruiksreglement van De Seizoenen vind je hier terug.

Naast een urnenbegraafplaats en socioculturele ruimte werd ook een eenvoudige kitchenette en een sanitair blok geïnstalleerd.

Nog wat feiten op een rijtje:

  • In 2017 stelde het stadsbestuur architectenbureau D’Hooghe-Meganck aan.
  • In 2018 werd de kerk onttrokken aan de eredienst.
  • Group Monument-Vandekerckhove voerde de werken uit.
  • Kostprijs: € 655.000 inclusief btw.