Fase 1 ✔️

Eind mei zit de eerste fase van de werken aan de omleidingsweg erop. Sinds mei vorig jaar is er vanalles gebeurd. Een overzicht:

  • Het eerste gedeelte van de nieuwe omleidingsweg is aangelegd, tussen de spoorweg en de IJzer. De weg kreeg ook een ingebouwde oversteekplaats voor amfibieën.
  • Begin april werd de Marie Declerckstraat geopend, de nieuwe verbinding tussen de Kapellestraat en de IJzerdijk.
  • Aan de IJzer vonden grondwerken plaats voor de aanleg van de nieuwe brug. De grond moet nu nog een hele tijd rusten voor ze voldoende stabiel is. In een latere fase wordt de brug zelf geplaatst.
  • Het gedeelte tussen de spoorweg en de Kaaskerkestraat (N35) is klaar voor de aanleg van de omleidingsweg. Het gebied werd munitievrij gemaakt en waar nodig werden bomen gerooid.
Amfibietunnel

De amfibietunnel onder de nieuwe omleidingsweg.

Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vind je een aantal foto’s van de eerste fase.

Tot dit najaar geen werken op het terrein, wel achter de schermen

Vanaf begin juni wordt er enkele maanden niet gewerkt. Achter de schermen is AWV volop bezig met de voorbereiding van de volgende fase. Omdat de aanleg van een omleidingsweg heel complex is en verschillende technische expertises vraagt, koos Wegen en Verkeer ervoor het project op te splitsen in verschillende aanbestedingen. Dat betekent dat elke fase in principe door een andere aannemer kan worden uitgevoerd. Als de aanbesteding voor de tweede fase vlot verloopt, zal dit najaar een aannemer starten met de tweede fase van de werken.

Vooruitkijken naar fase 2

Tijdens de tweede fase schakelt de aanleg van de omleidingsweg een versnelling hoger. Dan wordt er gewerkt ter hoogte van de Kaaskerkestraat (N35). Waar nu het fietspad richting de Vlavaart ligt (net voorbij de Delhaize) komt in de toekomst de omleidingsweg te liggen. Op de aansluiting met de Kaaskerkestraat komt een rotonde om ervoor te zorgen dat het verkeer er vlot kan doorstromen. Volgens de huidige planning duurt de tweede fase ongeveer anderhalf jaar, tot begin 2023 (lees verder onder het kaartje).

 

Overzicht fase 2

Overzicht fase 2

Zodra er een aannemer gekozen is voor de tweede fase, weten we ook meer over de concrete timing en de hinder voor het verkeer.

Op de hoogte blijven van alle laatste nieuwtjes over de omleidingsweg? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief

Benieuwd hoe de zuidwestelijke omleidingsweg er uiteindelijk komt uit te zien? Dat kun je hier zien.