De kerktoren van Lampernisse biedt vanaf 22 oktober een panoramisch 360° zicht op de komgronden en de groene omgeving. In samenwerking met Westtoer zorgt de stad voor een toeristische ontsluiting van deze toren.

In 2018 werd de kerk van Lampernisse aan de erediensten onttrokken om er een urnenkerk van te maken, een initiatief dat in Vlaanderen nog steeds als een geslaagd herbestemmingsproject geldt.

Innovatief project

De technische uitvoering van het project is een waar huzarenstukje. Aan de bestaande structuur van de toren mag, gezien zijn statuut als onroerend erfgoed, niet geraakt worden. Dus moet – dwars door de klokkenhal – een stalen trap vanaf de tweede verdieping tot aan de kroon van de toren ingebouwd worden, zonder de bestaande balkstructuren te beschadigen of toegangen of doorgangen te hinderen.

Millimeterwerk

Een driedimensionale scan bracht de bestaande structuren tot op de millimeter precies in beeld. De trap werd in verschillende onderdelen geproduceerd in een atelier, en wordt er binnenkort ter plaatse aan elkaar geassembleerd tot een mooie en perfect gestroomlijnde trap.

Panoramisch zicht

Hoewel de plaatsing van de trap alleen al een waar technisch hoogstandje is, brengt het project bezoekers ook een boeiend verhaal. Bezoekers die de 126 treden tot het uitkijkplatform straks beklimmen, zullen worden getrakteerd op een prachtig 360° zicht op de omgeving. Het hoogste uitkijkpunt ligt op net geen 24 meter hoogte en geeft een adembenemend zicht op de komgronden van Lampernisse, en de groene omgeving.

Uitzicht Lampernisse

Tijdens het beklimmen van de kerktoren zal je verschillende infopanelen passeren, waarop bekende Lampernissenaars je uitleg geven over het dorp en omgeving, en je aansporen om de klim naar het uitkijkplatform te maken.

Ideale vertrekplaats voor een fietstocht of wandeling

Het uitkijkplatform en de urnenkerk zijn een ideaal vertrekpunt om de eigen regio te verkennen, en liggen vlakbij het provinciale wandel- en fietsnetwerk.

Kostenplaatje

De totale kostprijs van de toeristische ontsluiting van de kerktoren bedraagt 227.038 euro, waarvan 150.000 euro via subsidies uit het provinciaal Westtoer-Horizon-project bekostigd kan worden. Het uitkijkpunt is een onderdeel van Horizon 2025, het project van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer dat tegen 2025 een twintigtal nieuwe uitkijkpunten wil realiseren in het West-Vlaamse landschap.

Praktisch

Het uitkijkpunt is vanaf zondagnamiddag 22 oktober dagelijks toegankelijk tussen 9 en 17 uur. Deelnemers van ‘Lampernisse op z’n zondags’ hebben de primeur.