Acht totaal gerenoveerde begijnhofhuisjes langs de Kleine Dijk doen voortaan dienst als nieuwe locatie voor het Lokaal Opvanginitiatief (LOI). Vluchtelingen die internationale bescherming aanvragen kunnen, na een toewijzing door het federale agentschap Fedasil, tijdelijk in het LOI terecht.
De renovatie van de woningen van het lokaal bestuur in het klein begijnhof was een van de actiepunten uit het beleidsplan ’86 acties voor 8600’. De acht voormalige begijnhofhuisjes waren in bijzonder slechte staat. Het renovatieproject bestond uit het renoveren van zes van de acht huisjes tot individuele woningen met twee slaapkamers. De twee andere huisjes zijn samengevoegd tot een gemeenschapsruimte met grote keuken en leefruimte én een bureau voor een maatschappelijk werker. Onder meer de Taalbazaar, waar mensen de kans krijgen om Nederlands te oefenen, zal doorgaan in deze gemeenschapsruimte.
Duurzaam beschermd stadsgezicht
Duurzaamheid liep als een rode draad door de renovatie: warmtepompen voor verwarming/koeling, overal ledverlichting, hoogrendementsglas, regenwaterputten met een capaciteit van 20.000 liter, de nodige isolatie … Het project voldoet zo aan de hedendaagse normen, zonder te raken aan het geheel als beschermd stadsgezicht én beschermd monument. De werken startten in mei vorig jaar en na een dik jaar is het LOI klaar voor gebruik, goed voor een investering van 1.219.081,76 euro.
Iedereen welkom
Het lokaal bestuur nodigde de buren uit de Kleine en Grote Dijk uit om kennis te maken met het nieuwe LOI en z’n bewoners. Deze uitnodiging is zeker niet eenmalig. De tuin wordt een gastvrije plaats waar iedereen welkom is. Overdag een praatje maken met de bewoners? Hou er rekening mee dat ze overdag meestal naar de Nederlandse les of hun werk zijn, van zodra dat mogelijk is.
De bewoners van het LOI krijgen materiële steun, mogen gebruikmaken van de woning en krijgen 67 euro per week om voeding en alle noodzakelijke dingen te kopen. Samen met een maatschappelijk werker bereiden ze zich voor op een zelfstandig leven in België.
Nieuwe invulling voor voormalig LOI-gebouw
Het voormalige LOI-gebouw in de Stationsstraat krijgt een nieuwe invulling als woonproject gericht op 20- tot 35-jarigen. De bedoeling is om er, in samenwerking en met steun van de provincie West-Vlaanderen, acht betaalbare woonunits in te richten met meerdere gemeenschappelijke ruimtes. Dat moet jongeren die net zijn afgestudeerd de kans geven om betaalbaar te kunnen wonen. Een soort van cohousing, zeg maar. Het lokaal bestuur hoopt om die werken volgend jaar te kunnen aanvatten.