We zoomen in op het parkeerbeleid

In het centrum van Diksmuide kun je 2 uren gratis parkeren met de blauwe schijf. Er zijn enkele uitzonderingen waar je enkel tussen 8 en 14 uur je parkeerschijf legt. De blauwe zone is van toepassing tussen 8 en 18 uur van maandag tot en met zaterdag, uitgezonderd op feestdagen en 11 juli. 

 

Uitzonderingen

Omdat de vraag naar langer parkeren nabij de Grote Markt zich zowel bij handelaren als bezoekers opdringt koos het stadsbestuur ervoor om in een aantal zones de beperkte parkeertijd te limiteren tussen 8 en 14 uur. Op die manier kunnen bezoekers die aankomen om 11.31 uur blijven staan tot 8 uur ’s ochtends de dag er na. Door deze maatregel blijven bestuurders die een ganse dag willen parkeren genoodzaakt om zich tot de centrumparkings te wenden. Deze centrumparkings worden in het straatbeeld duidelijker aangeduid via extra signalisatieborden. Zones die tot deze uitzondering behoren zijn: Laure Fredericqlaan, Parklaan, Sint-Jansstraat, Sint-Jansplein, de parking van het lokaal dienstencentrum / CC Kruispunt, de Fuselierstraat, de Rosemarijnstraat, de IJzerlegerstraat en een stuk van de Grauwe Broedersstraat (vanaf het kruispunt met de Oostvesten).

“Parkeren blijft volledig gratis in het centrum.”

Bewonerskaart


Wie in de blauwe zone woont, heeft recht op een bewonerskaart. Met zo’n kaart kun je parkeren in de meeste straten in de blauwe zone. Uitzonderingen zijn de G.B. Jacquesstraat, Grote Markt, Maria Doolaeghestraat, IJzerlaan (kant van de Grote Markt), voor Bpost en op de parking van het lokaal dienstencentrum Ten Patershove. Deze straten zijn in onderstaande kaart aangeduid in oranje.

Straten zonder bewonerskaart

Mindervaliden


Voertuigen waar een mindervalidenkaart achter de voorruit ligt, mogen in alle zones onbeperkt parkeren.

Centrumparkings


Wie langer dan twee uur wil parkeren, kan terecht op de centrumparkings aan het station, de Fabrieksstraat, de Beerstblotestraat, IJzertoren of de Lange Veldstraat.

Veel gestelde vragen

Wie kan er een bewonerskaart krijgen ?

Alleen wie gedomicilieerd is in de blauwe zone kan een bewonerskaart krijgen.

Waar kan ik een bewonerskaart aanvragen ?

Bewonerskaarten worden verstrekt door het parkeerbedrijf Indigo. De aanvraag gebeurt via hun website.

Hoeveel kost het?

De eerste kaart is gratis. De tweede kaart (en derde kaart) kost 117,60 euro per jaar.

Het wijzigen van de kentekenplaat heeft de administratieve kost van 23,50 euro.

Welke documenten heb ik nodig?

Aangezien de kaart gekoppeld is met de nummerplaat van je wagen, moet je bij de aanvraag van een bewonerskaart het inschrijvingsbewijs van de auto en je identiteitskaart voorleggen.

De wagen waarmee ik rijd is een bedrijfswagen.

Als je met een bedrijfswagen rijdt, dan toon je via een attest van de werkgever aan dat jij de gebruikelijke bestuurder bent.

Waar mag ik met de bewonerskaart parkeren ?

Met de bewonerskaart mag je onbeperkt parkeren in de blauwe zone uitgezonderd in de G.B. Jacquesstraat, Grote Markt, Maria Doolaeghestraat, IJzerlaan (kant van de Grote Markt), voor Bpost en op de parking van het lokaal dienstencentrum Ten Patershove.

Ik woon buiten het centrum, kan ik ook een bewonerskaart krijgen ?

Als je niet in de blauwe zone woont kan je geen bewonerskaart krijgen. Je kunt wel de parkeerschijf plaatsen en twee uur parkeren. Wil je langer parkeren, dan kun je terecht op de centrumparkings.

Wat als ik mijn bewonerskaart verlies ?

In geval van verlies, diefstal of beschadiging van de kaart kun je bij het parkeerbedrijf een duplicaat aanvragen. Hiervoor betaal je wel een administratieve kost.