We zoomen in op het parkeerbeleid

Kaart parkeersysteem

Vanaf 1 maart 2017 kun je in het centrum van Diksmuide voortaan 2 uren parkeren met enkele uitzonderingen in een aantal zones waar je enkel tussen 8 en 14 uur je parkeerschijf legt.

 

Het dossier over het parkeerbeleid werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 februari. Vanaf 1 maart 2017 kunnen bestuurders in het centrum 2 uur parkeren. De termen rode en gele zone verdwijnen. Alles wordt blauwe zone die van toepassing is tussen 8 en 18 uur van maandag tot en met zaterdag, uitgezonderd op feestdagen en 11 juli. De IJzerlaan wordt aan beide zijden meegenomen in de blauwe zone en de onderbreking van 1 uur over de middag valt weg. De noodzaak voor een extra uur over de middag vervalt immers door het invoeren van 2 uren parkeren in het hartje van de stad.

 

Uitzonderingen

Omdat de vraag naar langer parkeren nabij de Grote Markt zich zowel bij handelaren als bezoekers opdringt koos het stadsbestuur ervoor om in een aantal zones de beperkte parkeertijd te limiteren tussen 8 en 14 uur. Op die manier kunnen bezoekers die aankomen om 11.31 uur blijven staan tot 8 uur ’s ochtends de dag er na. Door deze maatregel blijven bestuurders die een ganse dag willen parkeren genoodzaakt om zich tot de centrumparkings te wenden. Deze centrumparkings worden in het straatbeeld duidelijker aangeduid via extra signalisatieborden. Zones die tot deze uitzondering behoren zijn: de parking aan de bushaltes van De Lijn, de parking langs het zwembad, St.–Jansstraat, St.-Jansplein, de parking van het lokaal dienstencentrum /  CC Kruispunt, de Fuselierstraat, de Rosemarijnstraat en de IJzerlegerstraat.

 

Evaluatie

Van zodra het parkeerbeleid in voege ging, dat was op 1 september 2016, werden er steevast tellingen uitgevoerd in alle straten en op de centrumparkings. Maar liefst 25.000 voertuigen werden geteld. Dit materiaal samen met cijfers van Unizo en opmerkingen van oppositiepartijen en bekommernissen van bewoners en bezoekers werd gebruikt voor een evaluatie en wijzigingen voor het huidige parkeerbeleid. De aanpassing gaat in voege op 1 maart 2017.

 

Klemtoon op rotatie

Met de wijziging in het huidige parkeerbeleid luistert het stadsbestuur enerzijds naar bezoekers en inwoners van Diksmuide, maar blijft de klemtoon wel liggen op rotatie. Klanten moeten de mogelijkheid krijgen om dicht bij hun gewenste winkel te kunnen parkeren.

 

“Parkeren blijft volledig gratis in het centrum.”

Bewonerskaart


Wie gedomicilieerd is in de blauwe zone kan per adres twee bewonerskaarten krijgen. De eerste kaart is gratis. De tweede kaart kost 100 euro per jaar. Met een bewonerskaart kun je onbeperkt en gratis parkeren in de blauwe zone uitgezonderd in de G.B. Jacquesstraat, Grote Markt, Maria Doolaeghestraat, IJzerlaan (kant van de Grote Markt), Kiekenstraat, voor de Bpost en op de parking van het lokaal dienstencentrum Ten Patershove. Deze straten zijn in onderstaande kaart aangeduid in oranje.

Straten zonder bewonerskaart

Mindervaliden


Voertuigen waar een mindervalidenkaart achter de voorruit ligt, mogen in alle zones onbeperkt parkeren.

Centrumparkings


Wie langer dan twee uur wil parkeren, kan terecht op de centrumparkings aan het station, aan de Fabrieksstraat en aan de Beerstblotestraat. De parking aan de Beerstblotestraat werd recent vernieuwd en opent in september.

Veel gestelde vragen

Wie kan er een bewonerskaart krijgen ?

Alleen wie gedomicilieerd is in de blauwe zone kan een bewonerskaart krijgen.

Waar kan ik een bewonerskaart aanvragen ?

Bewonerskaarten worden verstrekt door het parkeerbedrijf Indigo. De aanvraag gebeurt via hun website.

Hoeveel kost het?

Per adres worden er maximaal twee bewonerskaarten afgeleverd. De eerste bewonerskaart is gratis. De tweede bewonerskaart kost 100 euro per jaar. Een bewonerskaart is één jaar geldig.

Welke documenten heb ik nodig?

Aangezien de kaart gekoppeld is met de nummerplaat van je wagen, moet je bij de aanvraag van een bewonerskaart het inschrijvingsbewijs van de auto en je identiteitskaart voorleggen.

De wagen waarmee ik rijd is een bedrijfswagen.

Als je met een bedrijfswagen rijdt, dan toon je via een attest van de werkgever aan dat jij de gebruikelijke bestuurder bent.

Waar mag ik met de bewonerskaart parkeren ?

Met de bewonerskaart mag je onbeperkt parkeren in de blauwe zone uitgezonderd in de G.B. Jacquesstraat, Grote Markt, Maria Doolaeghestraat, IJzerlaan (kant van de Grote Markt), Kiekenstraat, voor de Bpost en op de parking van het lokaal dienstencentrum Ten Patershove.

Ik woon buiten het centrum, kan ik ook een bewonerskaart krijgen ?

Als je niet in de blauwe zone woont kan je geen bewonerskaart krijgen. Je kunt wel de parkeerschijf plaatsen en twee uur parkeren. Wil je langer parkeren, dan kun je terecht op de centrumparkings.

Wat als ik mijn bewonerskaart verlies ?

In geval van verlies, diefstal of beschadiging van de kaart kun je bij het parkeerbedrijf een duplicaat aanvragen. Hiervoor wordt een administratieve kost van 20 euro gerekend.