We zoomen in op het nieuwe parkeerbeleid

Op 1 september 2016 werd de zone met beperkte parkeertijd in het centrum uitgebreid. Er wordt een onderscheid gemaakt in zones waar je één uur mag parkeren (rode zones) en zones waar je twee uur mag parkeren (gele zones). Wie langer dan twee uur wil parkeren kan terecht op de centrumparkings. Voor wie in het centrum woont wordt een bewonerskaart voorzien. De bewonerskaarten worden vanaf augustus verstrekt door het bedrijf Indigo.


Onder voorbehoud van goedkeuring in de gemeenteraad van 20 februari 2017 wijzigt vanaf 1 maart 2017 het parkeersysteem in het centrum van Diksmuide. Regel wordt 2 uur parkeren met enkele uitzonderingen waar de blauwe zone enkel geldt tussen 8 en 14 uur.


Parkeerregime

Onder meer in de Generaal Baron Jacquesstraat, op de Grote Markt, Kiekenstraat, Vismarkt en ter hoogte van het postkantoor wordt de parkeertijd beperkt tot één uur. Hetzelfde geldt voor een groot deel van de IJzerlaan, voor de Gasthuisstraat en de M. Doolaeghestraat. In de rest van het centrum mag je twee uur parkeren. Hiermee wordt de parkeercapaciteit verhoogd en wordt er volop ingezet op rotatie ten behoeve van de kleinhandel.  Wie langer dan twee uur wil parkeren kan terecht op de centrumparkings.

“Parkeren blijft volledig gratis in het centrum.”

 

Parkeerzones centrum Diksmuide

Rood vlak

Rode zone


In deze zone kan er met een parkeerschijf geparkeerd worden voor maximum één uur. Dit regime geldt van maandag t.e.m. zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur, met uitzondering van zon- en feestdagen en 11 juli. De straten waar dit parkeerregime geldt, zijn op de kaart in het rood aangeduid.

De bewonerskaart is niet geldig in de rode zone.

Geel vlak

Gele zone


In deze zone kan er geparkeerd worden met een parkeerschijf voor maximum twee uur. Dit regime geldt van maandag t.e.m. zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur, met uitzondering van zon- en feestdagen en 11 juli. De straten waar dit parkeerregime geldt, zijn op de kaart in het geel aangeduid.

Met een bewonerskaart kan je in deze zone onbeperkt parkeren.

Groen vlak

Groene zone


De Stovestraat en de Kwadestraat worden ingericht als schoolstraat. In deze straten kan er uitsluitend met een bewonerskaart worden geparkeerd.

Bewonerskaart


Wie gedomicilieerd is in de rode, gele of groene zone kan per adres twee bewonerskaarten krijgen. De eerste kaart is gratis. De tweede kaart kost 100 euro per jaar. Met een bewonerskaart kun je onbeperkt en gratis parkeren in de gele en de groene zone. De bewonerskaart geldt dus niet in de rode zone.

Bewonerszone

Mindervaliden


Voertuigen waar een mindervalidenkaart achter de voorruit ligt, mogen in alle zones onbeperkt parkeren.

parkeren mindervaliden

Centrumparkings


Wie langer dan twee uur wil parkeren, kan terecht op de centrumparkings aan het station, aan de Fabrieksstraat en aan de Beerstblotestraat. De parking aan de Beerstblotestraat werd recent vernieuwd en opent in september.

Bord parkeren

Veel gestelde vragen

Wie kan er een bewonerskaart krijgen ?

Alleen wie gedomicilieerd is in de zones die op de kaart rood, geel of groen gekleurd zijn kan een bewonerskaart krijgen.

Waar kan ik een bewonerskaart aanvragen ?

Bewonerskaarten worden vanaf augustus verstrekt door het parkeerbedrijf Indigo. De aanvraag gebeurt via hun website. Iedereen die gedomicilieerd is in de zones voor kortparkeren zal begin augustus van het parkeerbedrijf een brief ontvangen met een login en wachtwoord. Het parkeerbedrijf houdt ook zitdagen waar je de bewonerskaart ter plaatse kan aanvragen.

Hoeveel kost het?

Per adres worden er maximaal twee bewonerskaarten afgeleverd. De eerste bewonerskaart is gratis. De tweede bewonerskaart kost 100 euro per jaar. Een bewonerskaart is één jaar geldig.

Welke documenten heb ik nodig?

Aangezien de kaart gekoppeld is met de nummerplaat van je wagen, moet je bij de aanvraag van een bewonerskaart het inschrijvingsbewijs van de auto en je identiteitskaart voorleggen.

De wagen waarmee ik rijd is een bedrijfswagen.

Als je met een bedrijfswagen rijdt, dan toon je via een attest van de werkgever aan dat jij de gebruikelijke bestuurder bent.

Waar mag ik met de bewonerskaart parkeren ?

Met de bewonerskaart mag je onbeperkt parkeren in de gele en groene zones. Wil je in de rode zone parkeren? Dat kan, maar dan moet je de blauwe schijf leggen en mag je maximaal één uur blijven staan.

Ik woon buiten het centrum, kan ik ook een bewonerskaart krijgen ?

Als je niet in de rode, gele of groene zone woont, kan je geen bewonerskaart krijgen. Je kunt wel de parkeerschijf plaatsen en, naargelang de zone, één of twee uur parkeren. Wil je langer parkeren, dan kun je terecht op de centrumparkings.

Wat als ik mijn bewonerskaart verlies ?

In geval van verlies, diefstal of beschadiging van de kaart kun je bij het parkeerbedrijf een duplicaat aanvragen. Hiervoor wordt een administratieve kost van 20 euro gerekend.